Hiërogliefenschrift

Background

‘Hiëroglief’ betekent letterlijk ‘heilige gegraveerde letter’ en komt uit het Grieks; ‘hieros’ betekent ‘heilig’. Egyptische hiërogliefen, ook wel ‘Medu Netjer’ of ‘Goddelijke Woorden’ genoemd, vormen het schrift van het Oude Egypte. De Egyptenaren zeggen dat de god Thoth het schrijft aan de ze heeft gegeven. Het hiërogliefenschrift vormt het oudste schrift ter wereld. Voor het besturen van Egypte en voor de belastingen, verdragen, wetten en verordeningen, hadden de farao’s een hulpmiddel nodig: het schrift. De hiërogliefen zijn pictogrammen die klanken uitdrukken en zijn het eerst gevonden in de graven van de eerste koningen. Verder zijn ze terug te vinden in ruïnes van tempels, verlaten paleizen en overblijfselen van steden.

Het schrijven van hiërogliefen was een kunstvorm. Afbeeldingen van rituelen, samen met tekst, speelden een belangrijke rol bij religieuze ceremoniën. Het hiërogliefenschrift is in de loop van der eeuwen maar weinig veranderd. Wel ontstonden er andere letter, die makkelijker en veel sneller konden worden geschreven. Deze schrijfletters worden het hiëratische schrift genoemd.

Het schrift is rond 3100 v.Chr. ontstaan en werd tot aan het eind van de Oud-Egyptische beschaving gebruikt. Daarna werd het langzaam vervangen door het Grieks, het Koptisch en later het Arabisch.

 

Jean Fraçois Champollion

Jean Fraçois Champollion heeft het hiërogliefenschrift ontcijferd. Hij hoorde dat niet iedereen het schrift kon lezen en vond dat jammer. Hij kon het zelf ook niet lezen dus besloot hij het te ontcijferen. Het ontcijferde schrift was een stuk makkelijker en daardoor werd het hiërogliefenschrift vrijwel overbodig.

 

Opinion

Ik vind het hiërogliefenschrift erg bijzonder en belangrijk. Zonder dit schrift hadden we de taal niet gehad en zou je dus veel moeilijker met elkaar kunnen communiceren. Ik vind het knap dat Jean-François Champollion het schrift heeft ontcijferd, want het is een moeilijk schrift.

Door Emma Rutten

Maak jouw eigen website met JouwWeb