28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds. That is when the world will end.

Donnie Darko
2 oktober 1988, uit het niets valt een vliegtuigmotor recht in Donnie Darko’s kamer. Gelukkig ligt hij niet in bed, aangezien hij door een 2 meter lange konijn vlak van tevoren uit zijn kamer is geroepen. De film volgt Donnie’s leven na deze gebeurtenis waarbij hij erachter probeert te komen wat zijn Doomsday-gerelateerde visioenen inhouden.
Backgroud
Donnie Darko is een sciencefiction geregisseerd en geschreven door Richard Kelly. Op zijn 26e kwam hij op het verhaal van Donnie Darko en ging ermee langs verschillende filmmakers. Deze zagen potentie in de film, maar wilden het alleen doen als ze het ook zelf mochten regisseren. Alleen zag Richard Kelly dat niet zo zitten, want hij wou de film zelf regisseren. Verder is de film geschoten in 28 dagen, wat overeenkomt met de loop van de tijd in de film. Ook is het opgenomen in de Verenigde Staten in California, loyola High School en op de Angeles Cres Highway.
Opinion
Zelf vind ik het een vreemde maar interessante film. Het is een artistieke film met prachtige cinematografie waarbij het ook nog complexe thema’s aankaart. Hierdoor is het een film die moeilijk te begrijpen is. Het bevat ook momenten van lyricism: momenten die aanvoelen als muziekvideo’s. Dit zorgt voor een magisch element aan het verhaal.
Choose life
Trainspotting
Mark Renton, een jonge man met maar weinig vooruitzichten en met weinig ambities, leeft in het economische depressieve Edinburgh. Net als het meest van zijn vrienden, is Mark een heroïneverslaafde die houdt van de zalige nietszeggendheid van de drug. Het financieren van deze gewoonte voorziet hem in opwinding en uitdagingen die anders niet in zijn leven zouden voorkomen. In de film wordt je voorgesteld aan Marks vrienden. Zo is er Sick boy, een bitse kapper die geobsedeerd is met James Bond, en Spud, een argeloze nerd die net zoals Mark en Sick Boy verslaafd is. Mark en zijn vrienden hangen ook uit met Begbie, een borderline psychopaat die junkies verafschuwt maar zelf verslaafd is aan geweld. Na te veel aanrakingen met de wet besluit Mark af te kicken van heroïne en verhuist hij naar London. Hier heeft hij een baan, een flat en iets wat dicht in de buurt komt van tevredenheid. Echter, staan opeens Sick Boy, Spud en Begbie voor zijn deur met een uitnodiging: deelneming aan een grote drugsdeal.
Background
Trainspotting is een 1996 Britse dark comedy drama geregisseerd door Danny Boyle. De meeste scenes zijn geschoten in Glasgow ook al is de set van de film in Edinburgh. De combinatie van beelden en muziek in de setting van de criminele onderwereld zorgen voor een 90s indie film gevoel. De manier waarop de film is geschoten is erg fantasierijk en bevat veel hallucinerende visuele beelden, bereikt door een mix van in de hand gehouden camerawerk, jump cuts, wijde shots, bevriezende frames en brede hoeken. Deze krachtige stijl draagt bij aan boyle’s stijl van ‘buiten adem’ tempo filmen. Voor de look van de film, werd Boyle beïnvloed door de kleuren van Francis Bacon's schilderijen, die "een soort tussen land-deel-werkelijkheid, deel fantasy" vertegenwoordigd. De scène waar Renton in een toilet duikt is een verwijzing naar de Thomas Pynchon 1973 roman Gravity's Rainbow.
Opinion
Trainspotting is een onvergetelijke film voor de kijkers maar ook voor gebruikers zelf. Zo laat het goed de drang zien die komt na een tijd geen drugsgebruik, het gebrek aan enig ander doel dan de volgende hit en laat het ook de donkere realiteit zien van hevige heroïne gebruikers. Dit maakt het vooral zo'n bijzondere film.
REDRUM
The Shining
"All work and no play makes Jack a dull boy"-- of, liever gezegd, een moorddadige vader in de Shining. Met vrouw Wendy en psychische zoon Danny, vindt gefrustreerd schrijver Jack Torrance een baan als conciërge in de winter in het Overlook Hotel, zodat hij in alle rust kan schrijven. Voordat de Overlook is vrijgemaakt voor de Torrances, vertelt de manager aan Jack dat de vorige huismeester gek werd en zijn familie afslachtten; Jack vindt het geen probleem, maar Danny's "shining" hint tegenovergesteld. Zo waarschuwt Danny’s alter ego, "Tony," voor "redrum" en is hij geteisterd door bloed doordrenkte visioenen uit het verleden. Jack raakt steeds meer gefrustreerd door zijn writers block en begint zelf ook visioenen waar te nemen die hem langzaam tot waanzin drijven…
Background
The Shining is een 1980 psychologische horrorfilm geproduceerd en geleid door Stanley Kubrick en samen geschreven met schrijver Diane Johnson. De film is gebaseerd op Stephen King 's 1977 roman The Shining. Kubrick had sets gebouwd op soundstages bij EMI Elstree Studios in Borehamwood, Hertfordshire, Groot-Brittanië. Een deel van de interieurontwerpen van het fictieve Overlook Hotel waren gebaseerd op die van de Ahwahnee Hotel in Yosemite National Park. Het Overlook Hotel was de grootste ooit gebouwde set in Elstree, waaronder de gigantische reconstructie van de buitenkant van het hotel. Ook brak er in februari 1979 op de set een brand uit, waardoor er vertraging kwam in de productie. Wel werden er een paar buitenopnames geschoten in de Verenigde Staten, Montana. Verder had de film een langdurige en moeizame productieproces, met zeer lange werkdagen. Zo nam de cinefotografie meer dan een jaar in beslag, de oorzaak, een erg perfectionistische Kubrick. Actrice Shelley Duvall kon daarnaast ook niet opschieten met Kubrick. Ze hadden vaak ruzie over lijnen in het script en haar acteertechnieken. Dit werd uiteindelijk zo overweldigend, dat Duvall door stress maandenlang ziek werd en haaruitval kreeg.
Opinion
The Shining is mysterieus, duister en verontrustend spannend. De film is beangstigend vanwege het effectief gebruik van wijde en lange shots die gevoelens van isolatie opbrengen. De bolle lens shots zorgen voor surrealistische scenes en de muziek maakt het spanningsniveau ondraaglijk. Al met al is deze film een echte klassieker in het horrorgenre.
Door Maaike de Leeuw
Maak jouw eigen website met JouwWeb